economic.bg Народните представители приеха на второ четене актуализацията на бюдже 2020.

...
economic.bg Народните представители приеха на второ четене актуализацията на бюдже 2020.
Коментари Харесай

Парламентът разреши на кабинета да вземе 10 млрд. лева дълг

economic.bg

 

Народните представители одобриха на второ четене актуализацията на бюдже 2020. С поправките лимитът на държавния дълг може да бъде повишен от 2,2 милиарда лв. на 10 милиарда лв..

Засега няма да се търси заем от Международния валутен фонд, одобриха още депутатите единомислещо след съвещание, траяло над 14 часа, в което гледаха намалението на заплатите си, бюджета и ограниченията в изключителното състояние.

1,5 милиарда лв. ще бъдат ориентирани към Фонд " Безработица " на Национален осигурителен институт, както и за мярката " 60/40 ", с която се покриват заплатите на чиновници в частните компании. Според новите текстове, страната ще заплаща освен 60% от заплатите на служащи, които другояче могат да бъдат съкратени, само че и частта от техните осигуровки, които заплащат компаниите, а бизнесът остава да изплаща 40% от заплатите.

Прогнозата за несъблюдение на приходите е заложена като цифра - 2,44 милиарда лева. Залага се и нов недостиг - прогнозата е за 3.5 милиарда лева, или 2,9 на 100 от Брутния вътрешен артикул. 

Със 700 млн.лв се капитализира Българската банка за развиване, с цел да се подкрепят компаниите. Допълнителни 700 млн. лв. ще бъдат отпуснати за гарантиране на безлихвени заеми и за жители.

 

В рамките на три следващи месеца лицата в неплатен отпуск и самоосигуряващите се ще могат да получат безлихвен заем от 1500 лв. месечно, като срокът за гратисния интервал на погасяване ще е минимум от 3 до 5 година, а срокът на издължаване - 10 години.

 

До края на изключителното състояние ще има опция хората, които са регистрирани в бюрата по труда като безработни, да работят на трудови контракти при селскостопански производители при омекотен режим, без да губят компенсациите си за безработица.

 

Ще има опция и за безлихвени заеми за дребни и междинни предприятия в размер до 100 000 лв..

Бяха признати и промени във връзка с санкциите за нарушение на ограниченията по време на изключителното състояние. Санкцията да вземем за пример за разходка в парка към този момент ще бъде от 300 до 1000 лв., а не 5 000 лв., както е сега. Запазва се обаче глобата от 5 000 лв., при нарушаване на карантината.

До анулация на изключителното състояние партиите няма да получават дотация, взеха решение още народните представители.

PETEL.BG се дистанцира през цялото време от съобщаването като изключителна вест на броя на умряли остарели хора в Италия, Испания и други страни с огромен % възрастно население.

Засега няма никакви данни, които да демонстрират, че има някакво нарастване на междинната сезонна смъртност в нито една от страните, което да постанова тази статистика да се оповестява като изключителна вест.

Информирайте се от достоверни източници!

Не се подавайте на операции и на евентуални опити на измамници и политици да употребяват изключителната финансова рецесия за користни персонални цели.

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните вести - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите фотоси на [email protected] когато и да е на дежурния редактор!

За реклама виж - https://petel.bg/advertising-rates.html и тук
--> --> --> --> ``
рекламаКоментариКоментирай посредством FacebookЗа да пишете мнения, апелирам регистрирайте се за секунди ТУКНапиши коментарИме:Коментар:
`` Последни вести `` рекламаФорумФорум--> --> `` реклама
`` реклама За Петел|Рекламни тарифи|Условия за ползване|Правила|КонтактиВсички права непокътнати © 2011 - 2020 Petel.bg Изработка и техническа поддръжка Дот Медиа ``
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР